MAG IK MIJ VOORSTELLEN? JOHN WOOF IS DE NAAM!

Het was kwart over acht op woensdagochtend 12 maart 1980 in Europoort, Hoek van Holland. Ik zat in mijn Britse auto met het stuurwiel aan de rechterkant (die toevallig oranje was), te wachten op instructies van het personeel om de boot af te rijden, door de douane te gaan en daarna op weg te gaan naar de Hilversumsche Golf Club.

Zes weken eerder had ik een job interview in Engeland voor een baan als coach bij John Corby (PGA Golf Professional en eigenaar van het Delapre Golf complex bij Northampton), die op zoek was naar een ambitieuze jonge golf pro. Tegelijkertijd had ik gesolliciteerd naar de baan van tweede pro bij de Koninklijke Haagsche Golf Club in Wassenaar.  In een tijdbestek van 4 dagen had ik eerst een gesprek met John Corby op maandag waarna ik op woensdag naar Nederland vloog voor een gesprek op de Koninklijke Haagsche. Die dag had ik een ontmoeting met de secretaris, één van de leden van het bestuur en de headpro Alex Loesberg. Ik moest bij wijze van sollicitatie als proeve van bekwaamheid direct lessen geven aan een mannelijk en een vrouwelijk lid van de Koninklijke Haagsche. Het mannelijk lid was (de helaas onlangs overleden) Robbie van Erven Dorens. Na de les en lunch in het clubhuis heb ik samen met Robbie (zoals hij door zijn vrienden genoemd werd) nog 9 holes gespeeld, waarna ik terug naar Engeland ging.

De vrijdagochtend daarop werd ik al gebeld door de secretaris van de Koninklijke Haagsche die mij per begin maart de baan van tweede golf pro aanbood. Maar daar ik wachtte op een antwoord van John Corby  met wie ik het eerste gesprek had gehad bedankte ik de secretaris vriendelijk en vroeg ik een paar dagen bedenktijd, waarop hij mij zei niet te lang te wachten. Wat daarna gebeurde was bizar, want een paar uur na het telefoontje uit Nederland belde John Corby mij dat hij mij de volgende dag op Delapre wou spreken. En toen kwam het, net voor hij ophing, vroeg hij mij of ik genoten had van mijn reis naar de Koninklijke Haagsche en mijn rondje met Robbie. Ik was verbijsterd en voelde mij betrapt, hoe kon hij dat nou allemaal weten? Maar John Corby stelde mij gerust en zei dat we het de volgende dag wel zouden bespreken. Ik heb die nacht heel erg onrustig geslapen….

De volgende dag zat ik met lood in mijn schoenen bij John Corby in zijn kantoor. Wat jullie moeten weten, John was jarenlang de rechterhand van John Jacobs, op dat moment ‘s werelds beroemdste golfleraar en dat John Corby deze zakelijke relatie een paar jaar daarvoor had beëindigd om voor zichzelf te beginnen op Delapre. Het bleek dat Robbie 2 weken eerder met John Corby had gebeld met het verzoek om 3 potentiele jonge pro’s naar Nederland te sturen voor de positie van tweede teaching pro op de Hilversumsche Golf Club. Toen werd alles mij duidelijk! Ik wist niet dat John Corby de golf coach voor de nationale Nederlandse mannen en vrouwen teams was en daardoor Robbie kende. Robbie Van Ervan Dorens (Mr Golf, zoals hij later bekend zou worden) was de captain van het nationale Nederlandse mannen team! Robbie wilde dat ik naar Hilversum kwam.

De volgende avond vloog ik weer naar Nederland en overnachtte in Hotel De Witte Bergen. De volgende ochtend meldde ik me op de Hilversumsche Golf Club. Om een lang verhaal kort te maken, ik had weer een ontmoeting met Robbie die een grote grijns op zijn gezicht had. Na het normale interview, een paar lessen, lunch en het spelen van 9 holes, was het weer tijd om naar Schiphol te vertrekken.  Robbie vertelde mij dat ik de job zou krijgen en dat dit een betere baan was dan die op de Koninklijke Haagsche omdat het daar nog jaren zou duren voordat de positie van headpro vrij zou komen en dat er de volgende jaren veel nieuwe golf clubs bij zouden komen. Uiteraard had hij gelijk. Toen ik diezelfde avond weer thuis was, belde ik direct John Corby.  Tijdens ons telefoongesprek vroeg hij mij om voor hem te komen werken. Wat een dilemma was dat voor mij! Maar uiteindelijk gaf hij mij het advies om de baan op de Hilversumsche te accepteren en dat Robbie wel voor mij zou zorgen. In de tussentijd zou hij de job op Delapre nog een jaar open houden en contact met mij houden voor het geval ik toch terug naar Engeland zou komen. De volgende ochtend belde ik met de secretaris van de Koninklijke Haagsche en bedankte hem voor het aanbod voor de baan, maar dat ik een andere baan had aangenomen. Het duurde niet lang voordat zij erachter kwamen dat ik naar Hilversum was gegaan. Mijn Nederlands golf leven was zojuist begonnen!

Toen ik Robbie vroeg waarom hij mij gekozen had voor de baan op De Hilversumsche, was zijn antwoord simpel: “Jij leert niet alleen een methode om snel tips te geven of de manier waarop je je club slaat maar ook de balvlucht . Jij maakt golfers ervan bewust wat zij allemaal tot stand brengen op het moment dat zij de bal raken.”

We spoelen even vooruit naar maart 2021 (41 jaar later). Gedurende al de jaren van coaching, leer ik mijn leerlingen nog steeds waarom de bal vliegt zoals hij vliegt. Golfers er bewust van maken wat de optimale impact is en hoe dit te bereiken, is de kunst van communicatie met de leerling. Na al deze jaren ben ik er nog steeds van overtuigd dat dit de beste manier is om golf te leren, om lessen te nemen, en opbouwend te oefenen. Uiteindelijk bestaat het leren slaan van de bal uit niets meer dan een paar vaardigheden. De bal beweegt niet en ligt op de grond (behalve dan de afslagen van de tee). Echter, zoals de grote Ben Hogan zei: “It is utterly impossible for any golfer to play good golf without a swing that will repeat”. 

De juiste leraar/coach te kiezen, is vaak een moeilijke keuze maar wel cruciaal voor succes. Natuurlijk is het een uitdaging om te weten welk type leraar, coach of een instructeur je zoekt voordat je een eerste les van hem of haar neemt. Het beste advies wat ik jullie kan geven is: neem de tijd om vooraf eerst goed met diegene te praten voordat je je eerste les neemt.

Voor de komende edities van de Nederlandse Golf krant zal ik columns schrijven om verschillende topics aan te kaarten zoals, hoe bouw je en geloof je in een herhaaldelijke swing. Het begrijpen van de verschillende types van oefening en effectief trainen, De absolute feiten en mythes van het leren golf spelen. Opvolgend op dit artikel zal ik op de website andere artikelen en films plaatsen. Ik hoop dat jullie gedurende 2021 mijn golfreis zullen blijven volgen.

Voor nu, in deze uitzonderlijke tijden “Stay safe, take care, happy golfing”.

John H. Woof PGA Golf Professional

Ziggo sport golf verslaggever

Search