VAN CADDIE VOOR EEN TEAMGENOOT TOT CADDIE OP DE EUROPESE TOUR

Als ik in het clubhuis van Golfbaan Leeuwenbergh ademloos naar Timothy Lazet zijn verhaal luister, lijkt het wel of het om een jongensboek gaat. Een verhaal over iemand die zijn jeugddroom volgde en tot werkelijkheid maakte. Tegenover mij zit Timothy Lazet, 27 jaar oud en sinds een jaar de vaste caddie van Daan Huizing, één van onze vijf topgolfers op de Tour. Dat laatste is nog niet helemaal waar, maar met een 9e plaats in de ranking van de Challenge Tour (de eerste 20 promoveren) en diverse invites op de Europese Tour, kan Daan promotie naar de Europese Tour bijna niet meer ontgaan. En als de promotie een feit is, dan heeft Timothy zijn eerste doelstelling bereikt, vaste caddie zijn van een speler op de Europese Tour. De uiteindelijk ultieme doelstelling van Timothy is om samen als team te groeien, toernooien te gaan winnen, een plaats in de top-100 van de wereld te veroveren, aan de Majors meedoen, en als laatste, een plek in het Ryder Cup team, dat zou de ultieme vervulling van zijn droom zijn.

 

Die jongensdroom begon toen Timothy rond zijn 4e levensjaar op Golfbaan Leeuwenbergh spelenderwijs leerde golfen totdat het vanaf zijn 12e serieuzer werd en hij al snel geselecteerd werd voor de jeugdselectie van Golfbaan Leeuwenbergh. Toen echter rond zijn 16e bleek dat hij net niet goed genoeg was om de top te bereiken, besloot hij zijn maatjes te gaan caddieën op belangrijke wedstrijden en kampioenschappen, dat was het moment dat Timothy besmet werd door het caddie virus. Hij vond dat caddieën zo leuk, dat het voor hem duidelijk werd dat daarin zijn toekomst lag en hij op zijn 19e, door tussenkomst van John Woof (die daar contacten had), naar The Old Course van St. Andrews afreisde om opgeleid te worden tot caddie. Tijdens de daaropvolgende drie jaar leerde en ervaarde Timothy wat het inhoudt om een caddie te zijn en genoot hij van de onderlinge kameraadschap en prachtige verhalen van de oudere caddies op St. Andrews.

In die tijd liep Timothy gemiddeld 10 tot 12 rondes per week als caddie waarmee hij goed geld verdiende. Maar, terwijl de meeste van zijn collega caddies aan het einde van de dag de kroeg in doken om hun inkomsten van die dag vloeibaar te maken, ging Timothy terug naar zijn kamer om zoveel mogelijk geld te sparen en een buffer op te bouwen voor het volgende hoofdstuk in zijn carrièreplanning; op eigen initiatief afreizen naar de Q-school op PGA Catalunya en daar zijn diensten als caddie aan de spelers aanbieden. Hier mocht hij de laatste twee rondes voor landgenoot Rainier Saxton caddieën, een mooie ervaring. Zijn eerste officiële optreden als caddie was trouwens als caddie voor Nikki Campbell tijdens het Deloitte Ladies Open op The International in 2013. Naderhand was hij bij diverse toernooien nog caddie voor onder andere Robin Kind en Jurriaan van de Vaart voordat hij uiteindelijk zijn vaste plek als caddie bij Daan Huizing vond.


Inmiddels werken Timothy en Daan een jaar samen en zijn ze als combinatie enorm naar elkaar toe gegroeid. Ze weten precies wat ze aan elkaar hebben, en vullen elkaar als team aan. Iedere speler/caddie combinatie werkt op een andere manier samen. Zo wil de ene speler bijvoorbeeld alleen maar informatie van de caddie hebben om dan zelf te beslissen hoe hij de bal speelt, terwijl een andere speler juist ook advies van zijn caddie wil hebben over hoe de bal gespeeld moet of kan worden. Daarnaast is buiten de baan de caddie voor de ene speler een soort van Personal Assistant die van alles voor de speler moet regelen zodat de speler zich volledig op het spelen kan concentreren, terwijl een andere speler buiten de baan juist weer heel veel zelf wil regelen. Wat echter wèl voor elke speler/caddie combinatie geldt, is dat de harmonie tussen de speler en zijn caddie dusdanig moet zijn, dat de speler tijdens de ronde mentaal in balans is en daardoor optimaal kan presteren.

Hoewel de samenwerking tussen Timothy en Daan meer dan uitstekend is, was er toch wel al een groot moment van frustratie voor Timothy. Omdat vanwege de strenge Corona regels in Ierland de spelers tijdens de Irish Challenge afgelopen mei geen gebruik van een caddie mochten maken, heeft Timothy de overwinning van Daan slechts van een afstand vanuit Nederland mee kunnen maken. “Dat was wel heel erg zuur voor mij dat ik daar niet bij was. Maar goed, ik moet mij tevredenstellen met de wetenschap dat ik wel een belangrijke rol heb gespeeld in het traject naar dit toernooi toe.”

 Als ik dan tot slot de brandende vraag stel waar half golfend Nederland nieuwsgierig naar is, antwoordt Timothy: “Wat een caddie verdient? Ik verdien gemiddeld €1.000,00 per week, dat lijkt veel, maar ik heb natuurlijk niet iedere week werk. Bovendien moet ik daarvan zelf mijn reis- en verblijfkosten, en huurauto betalen. Verder zijn de (extra) inkomsten ook nog afhankelijk van aanvullende afspraken tussen de speler en zijn caddie!”. Zo mensen, dan weten we dat ook weer!

Tekst: Eric Veenhuyzen

Foto’s: Timothy Lazet

Search