Groen, Met Riza Duz hoofdgreenkeeper bij Crayestein Golf in Dordrecht en Jordy Kuijsters Baanmanager

Het werk van een Greenkeeper omvat meer dan grasmaaien, snoeien of vlaggen plaatsen.

In deze nieuwe reeks komen Greenkeepers aan het woord om hun werk toe te lichten en te vertellen wat zij ervan vinden 

 Door Ries Rook

Riza Duz
Paspoort

Wie: Riza Duz   geboren op 03 april 1978 in Aksaray Turkije (Hoofdgreenkeeper bij Crayestein Golf)
Opleiding: Hoofdgreenkeeper diploma HAS – Greenkeeperdiploma IPC/HAS
Loopbaan: Kraanmachinist -Greenkeeper en Hoofdgreenkeeper bij Crayestein
Privé: Getrouwd en drie kinderen waaronder een tweeling. 
Woonplaats: Dordrecht

 

Wat doet een Greenkeeper? Jordy Kuijsters, banmanager schuift aan bij het eerste gesprek, onze gesprekspartner Riza heeft zich afgemeld door corona perikelen. Een belangrijk bijdrage leveren bij verbeteringen en veranderingen in de baan door gedegen advies op vaktechnisch gebied maar ook door te kijken naar de speltechnische consequenties. Uiteraard het onderhoud van de baan – en een 30-tal machines onderhouden. 

Wat voor persoonlijkheid heb je als greenkeeper nodig? Een greenkeeper dient wel flexibel te zijn, een doorzetter en in weer en wind je werk doen. Ook een grote mate van verantwoordelijkheid in samenhang met een technische kijk op de het uitvoeren van greenkeeperswerk is een pre. 

Greenkeepers met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters, ook bij jou van toepassing? Riza is niet te stoppen, hij is erg leergierig en niet onbelangrijk ook erg aardig en straalt vertrouwen uit.

Veel golfers noemen greenkeepers grasmaaiers, een onterechte opmerking!!!! Absoluut een verkeerde opmerking volgens Jordy, er is soms te weinig respect voor de greenkeeper. Er zit een grote hoeveel kennis bij de greenkeepers in het algemeen, grasmaaien is maar een klein onderdeel van het geheel.

 Je bent al een lange tijd greenkeeper bij Crayestein, blijft het leuk? Ruim 19 jaar ben ik al werkzaam op Crayestein en het voelt nog steeds als thuiskomen.

 Kan je wel je werk goed uitvoeren met een hoge bezettingsgraad op de baan? Inderdaad is het soms lastig, na 10.00 uur is de baan vrijwel elke dag bezet, veelal beginnen wij en zeker in de zomer al om 06.00 uur zodat er flink wat werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd voor de drukte op de baan begint.

 Crayestein staat bekend om zijn snelle greens, hoe krijg je dat voor elkaar als greenkeeper? Ervaring is het eerste wat mij opkomt, voeding van het gras, het gras laag maaien en vooral ook de informatie van de spelers is belangrijk. Elke dag er bovenop zitten en de kwaliteit handhaven en bewaken is ons doel om de greens perfect te houden.

 Straatgras is een veelgehoord probleem bij golfbanen, hoe pakken jullie dat aan? Jordy geeft aan dat straatgras bij Crayestein geen probleem is, de schimmels buiten de deur houden en in het voorjaar goed behandelen is ruim voldoende.

 Je werkt nauw samen met Jordy Kuijsters, hoe gaat dat in zijn werk? Vrijwel elke dag is er contact met Jordy, wij denken na over de ontwikkeling van de baan, kijken altijd of er verbetering mogelijk is. Omdat de samenwerking vrij vlotjes verloopt geeft mij dat ook veel vertrouwen wat uiteraard lekker werken is.

 Echt jonge greenkeepers zie je weinig, hoe zou dat komen? Greenkeeper is op zich geen vak zegt men, de ervaring die de oudere collega’s bezitten verdwijnt op termijn allemaal. Het zou goed zijn voor de branche om jonge greenkeepers op te leiden.

Van een greenkeeper wordt verwacht dat hij of zij creatief meedenkt en flexibel is in de omgang! Helemaal juist, meedenken doe ik altijd en ben heel flexibel in de omgang. Alle renovatieprojecten doen wij in eigen beheer en daarbij past creatief denken en doen goed bij.

Voor de meeste golfers lopen greenkeepers altijd in de weg op de baan, hoe ga jij daar mee om? Wederzijds respect naar elkaar helpt al snel, wij proberen de golfers zo veel mogelijk te mijden, een hole opschuiven of zo is geen probleem.

Een jaarplanning op maat voor de greenkeeper, blijft er nog tijd over voor andere werkzaamheden, data aansturen en bijhouden ook op Crayestein?Natuurlijk is een jaarplanning belangrijk, echter ad – hoc werkzaamheden en werken op gevoel is ook aan de orde.

Een greenkeeper zorgt voor het groen op en rond de baan, tevens ben je gastheer, is dat bij jou ook zo? Als golfers op de baan komen moeten zij zich vrij en welkom voelen, wij als greenkeepers zorgen altijd dat de eerst indruk goed is.

Moet een greenkeeper iets weten van golf, zelf spelen of is dat niet noodzakelijk!!! Absoluut moet een greenkeeper iets weten van golf, de meeste spelen zelf ook golf.

Op weg naar chemievrij Beheer op de golfbanen, hoelang gaat dat nog duren? Dat is vrijwel onmogelijk om zonder chemicaliën te werken, de wetgeving geeft aan dat het wel degelijk noodzakelijk is. We zullen het allemaal op termijn gaan zien.

Is er in de winter ook genoeg te doen op de golfbaan? De winter is in principe de drukste periode geeft Jordy aan, grote projecten en renovaties staan dan meestal op de planning.

Hou je van je vak, wat is je doelstelling? Het is inderdaad waar, ik vind mijn werk belangrijk en het is net alsof ik er mee bent getrouwd. Ik wil mij nog verder ontwikkelen in mijn vakgebied. Het is een continu leerproces en ben blij dat ik dat bij de familie Kuijsters kan blijven doen.

Heb je nog tips voor toekomstige jonge Greenkeepers? Leren en kennis vergaren is een belangrijk startpunt om je als greenkeeper te kunnen bewijzen. Geduld hebben en geen 9 tot 5 mentaliteit kan je verder brengen.

Jordy Kuijsters
Baanervaring  
Na het gesprek een 18 holes gelopen en wat opvalt is dat de zeker in deze natte periode de baan er prima op staat. Geen hoog gras, mooie en ruime tee boxen is een mooi gegeven op de baan.

 

 

Search