Groen - Met Frank Klaver hoofdgreenkeeper bij de Amsterdamse Golfclub

Het werk van een Greenkeeper omvat meer dan grasmaaien, snoeien of vlaggen plaatsen.
In deze nieuwe reeks komen Greenkeepers aan het woord om hun werk toe te lichten en te vertellen wat zij ervan vinden

Door Ries Rook
Foto Joop Jansen

Paspoort
Wie: Frank Klaver geboren op 21 april 1967 in Heerhugowaard
Opleiding: Tuinbouwschool.
Loopbaan: Grontmij 2000 - Hoofdgreenkeeper bij Ooghduyne 2003
Sluispolder 2006 – Hoofdgreenkeeper Naarderbos 2010 – Hoofdgreenkeeper bij Dirkshorn tot 2018
Vanaf 2018 Hoofdgreenkeeper bij de Amsterdamse golfclub in vaste dienst.  
Privé: Vrijgezel en twee zoons van 17 en 19 jaar oud.

Woonplaats: Heerhugowaard  
Wat doet een Hoofdgreenkeeper? Als hoofdgreenkeeper stuur ik een team van acht greenkeepers aan. Doe de planning en werkzaamheden, onderhoud en renovaties in de baan. Dit gaat in overleg met de baancommissaris en baanarchitect Gerard Jol.
Wat voor persoonlijkheid heb je nodig als Hoofdgreenkeeper? Aandacht voor je teamleden, de rust bewaren in alle omstandigheden. Verantwoordelijkheid nemen, gesprekken met je teamleden voeren. Een hoofdgreenkeeper heeft ook een managersfunctie.   
Veel golfers noemen greenkeepers grasmaaiers, een onterechte opmerking? Hoewel het misschien niet opvalt, doen greenkeepers meer dan grasmaaien. Watermanagement, bemesting en uitvoering van andere onderhoudswerkzaamheden. Ook spelen we een belangrijke rol als er indelings of speltechnische veranderingen in de baan of aan de greens moeten plaatsvinden. Dit laatste samen met de baanarchitect Gerard Jol.   
Hoe lang ben je al greenkeeper? Al meer dan 30 jaar werkzaam in de greenkeepersbranche. Een uitdagend beroep en elke dag is anders.
Samenwerken met de baancommissaris of anders? Thijs Beelen is nu de baancommissaris en in een aantal overlegvormen binnen de club trekken we samen op. Soms is het wel lastig om aan te geven waarom doe je dit of dat. De samenwerking is dik in orde.
Kan je wel je werk goed uitvoeren met een hoge bezettingsgraad op de baan? In de zomermaanden starten wij al om 06.00 uur met onze werkzaamheden. Als het om 10.00 uur al druk is in de baan maaien wij de volgende dag de rest. Wat wel opvalt is dat het voor het coronatijdperk minder druk was.
Straatgras is een veelgehoord probleem bij golfbanen, hoe pakken jullie dat aan? Gelukkig hebben wij bij de Amsterdamse daar weinig of geen last van. Dagelijks kijken wij of het nodig is om actie te ondernemen. Wat wij wel bewust doen is het gemaaide gras van de fairways opvangen en afvoeren. Dit doen wij samen met het bezandings programma en ook om de wormen activiteit te verminderen. 
Hoe kom je bij De Amsterdamse Golfclub terecht? Via contact met de vorige hoofdgreenkeeper. Na een aantal jaren te hebben gewerkt bij de Grontmij was ik er wel aan toe en heb de stap gewaagd.
Je bent ook actief bij de NGA (Nederlandse Greenkeepers Association)? Ik heb jaren de functie regiohoofd West bij de NGA bekleed. Sinds kort ben ik volwaardig bestuurslid en heb ik in mijn portefeuille scholing en opleiding.  
Echt jonge greenkeepers zie je weinig, hoe zou dat komen? De meeste jonge greenkeepers komen uit het hoveniers vak waar je vaak vaste werkzaamheden onderhanden hebt. Het greenkeepersvak omvat meer. Er is wel een opleiding voor greenkeepers. Het belangrijkste is dat je groene vingers moet hebben.  Zo langzamerhand komen er wel jongere mensen bij.  
Een jaarplanning op maat voor de greenkeeper, blijft er nog tijd over voor andere werkzaamheden? Wij gebruiken ook een jaarplanning, maaien en de baan op orde houden is een grote prioriteit, de baan moet altijd top zijn. Dus soms wordt de planning wel eens omgegooid.
Moet een greenkeeper iets weten van golf, zelf spelen of is dat niet noodzakelijk? Het is heel belangrijk dat een greenkeeper iets van golf weet. Ik golf misschien 10 keer per jaar. Te weinig om mijn handicap (27) te verbeteren. Ik ben voorstander dat elke greenkeeper gaat golfen om zo een beeld te krijgen zoals een golfer de baan beleeft.  
Op weg naar chemievrij beheer op de golfbanen, hoelang gaat dat nog duren? Als het aan mij ligt gaat het nooit gebeuren. Er zullen altijd momenten zijn dat je moet ingrijpen om iets in de baan te herstellen. Regels worden zo dwingend opgelegd zonder de nodige nuances. Ik vind dat je wel vooraf al het mogelijke hebt geprobeerd om het te voorkomen. Maar daarnaast is het wel prettig om nog te kunnen ingrijpen als iets misgaat.
Leidinggeven zat er bij jou al vroeg in, vanzelfsprekend? Ik ben daarin wel gegroeid en heb ook zelf dingen ontwikkeld om een team te leiden. Het is allemaal niet zo spannend, je doet het of je doet het niet.
Hou je van je vak, wat is je doelstelling? Zeker wel en ik hoop tot mijn pensioen te blijven werken op de Amsterdamse Golfclub. Je moet met je tijd mee, geen opsmuk, geen arrogantie en gewoon blijven doen is mijn doelstelling. Nu met een verhouding van 70 % buitenwerk en 30 % management kan ik goed leven en ben dik tevreden.
Heb je nog tips voor toekomstige jonge Greenkeepers?Als je voor het vak van greenkeeper kiest word je op termijn een allround vakman. Groeimogelijkheden te over als je maar wilt. 
Ervaring op de baan? Wat als eerste opvalt is dat de organisatie op de Amsterdamse Golfclub staat als een huis. Prima representatieve onderkomens die goed onderhouden worden. Van caddiemasters Huis tot verblijf en opslagruimte voor de greenkeepers. Een super ontvangst en een baan die er fantastisch bij ligt ook al is het een aantal weken zonder regen! Vanaf hole 1 krijg je al een overzicht van het afwisselende landschap. Begonnen als polderbaan is het toch meer gegroeid naar een parkbaan. Brede fairways geven je een rustig gevoel. De holes zijn soms lang. In de zomer zal dat geen probleem zijn met een goede rol van de ballen. Een golfdag op de Amsterdamse Golfclub is echt een feest.   

 

 

 

 

 

Search